آبکاری تماسی (Contact Plating) یکی از کاربردی ترین انواع روش های مورد استفاده در صنعت آبکاری می باشد که امروزه استفاده از آن در زمینه های گوناگون رواج بسیاری یافته است. آبکاری تماسی عبارت است از فرآیندی که پوشش دهی فلز در طی آن با به کارگیری جریان به دست آمده از انجام عمل گالوانی میان قطعه فلزی که قصد پوشش دهی آن را داریم و فلز پوشش صورت می پذیرد.آبکاری تماسی که قسمتی منحصر به فرد از هنر فلز کاری می باشد، به منظور استفاده در برنامه های کاربردی زیادی مناسب است. این روش آبکاری همچون سایر روش های پوشش فلزات فرآیندی است که در طی آن قطعه فلزی مورد نظر را با استفاده از لایه ای نازک و دارای ضخامت کم پوشش دهی می کنند. هدف از این کار محافظت از قطعه نام برده و یا تزیین آن می باشد.
لازم به ذکر است که بر خلاف بسیاری از روش هایی که به منظور آبکاری فلزات مورد استفاده قرار می گیرند، آبکاری تماسی (Contact Plating) نیازی به منبع انرژی خارجی نداشته و رسوب گذاری و تشکیل لایه پوشش را بدون نیاز به چنین منبعی انجام می دهد. این در حالی است که مواد ساینده و فلزکاری در حین تماس با آن ها بلافاصله جریان آبکاری را با به کارگیری گالوانیزه صورت می دهند.
انواع آبکاری تماسی
- Galvanization
گالوانیزاسیون در آبکاری تماسیدر واقع همان گالوانیزاسیون به روش غوطه وری گرم می باشد. به منظور انجام این روش قطعه فولادی و یا آهنی زا در حمام حاوی روی مذاب غوطه ور می کنند. جالب است بدانید که دمای محلول موجود در وان به طور معمول ۴۵۰ درجه سانتی گراد می باشد. تماس میان قطعه آهنی و یا فولادی با روی مذاب موجود در حمام موجب ایجاد لایه ای با ضخامت کم بر روی فلز پایه خواهد شد.
- Brush contact plating
این روش که در اصطلاح فارسی پوشش برس نامیده می شود، یکی از متداول ترین روش های آبکاری تماسی است که مهم ترین ویژگی آن قابل حمل بودن آن است. گفتنی است که محلول ساکن یا مخزن در روش پوشش برس الزامی نبوده و در عوض ایجاد لایه ای نازک بر روی سطح فلز مورد نظر و پوشش دهی آن با به کارگیری ابزارهای دستی انجام می پذیرد. روش مذکور را به منظور پوشش دهی طیف وسیعی از فلزات می توان مورد استفاده قرار داد.
- Contact Tank plating
این روش که اصطلاحا پوشش مخزن نامیده می شود، جایگزینی ثابت و بسیار مناسب برای روش قبلی است. در طی فرآیند پوشش مخزن لایه را به همراه محلول آبکاری در یک مخزن مستقر می سازند. این مخزن اندازه و ظرفیتی معادل یک لیوان آب تا چندین گالن دارا می باشد. آن چه میزان اندازه مخزن را مشخص می کند، اندازه قطعه است.
روش های انجام فرآیند آبکاری تماسی
جالب است بدانید که در آبکاری تماسی غوطه ور ساختن قطعه مورد نظر در حمامی از محلول شامل فلز پوشش موجب ایجاد رسوب بر فلز پایه نمی گردد. بلکه این روش هنگامی شروع می شود که فلز پایه در تماس با فلزی فعال تر در زمینه الکتروشیمیایی قرار بگیرد. در این شرایط مدار باتری موضعی در میان فلز پایه و فلز پوششی که با یکدیگر تماس پیدا کرده اند، تشکیل می گردد. به محض شروع انحلال فلز مجاور در محلول موجود، یون های فلزات نجیب دارای تناسب با یون های فلزی که در محلول حل شده اند، بر روی فلز پایه رسوب نموده و بدین ترتیب موجب آن را پوشش دهی می کنند.
توجه داشته باشید که اصول آبکاری تماسی با آبکاری غوطه وری تفاوت های اساسی دارد.
تکنولوژی انجام آبکاری تماسی
همان گونه که پیش تر اشاره کردیم، این روش نیازمند منبع انرژی خارجی نبوده و رسوب گذاری در آن به هیچ منبع خارجی وابسته نیست.
کاربرد آبکاری تماسی (Contact Plating)
آبکاری های تماسی به دلیل برخورداری از ویژگی هایی نظیر سختی بهبود یافته، هدایت الکتریکی، اصطکاک کمتر، جذابیت تزیینی، مغناطیس تقویت شده، افزایش چسبندگی رنگ و… سال های طولانی است که در تاسیسات تولیدی مورد استفاده قرار داده می شوند.
مزایا و معایب
پیشگیری از خوردگی، محافظت فیزیکی، سازگاری با محیط، به حداقل رسانی هزینه های تخریب، شروع کار کم هزینه، عدم نیاز به افراد متخصص و… مهم ترین مزایای این روش آبکاری هستند. قیمت آبکاری فلزات با استفاده از این روش در مقایسه با سایر روش ها مناسب است.
نازک بودن لایه پوشش یکی از مهم ترین معایب روش پوشش فلزات تماسی می باشد.
آبکاری فلزات بابایی، لذت تجربه خیالی راحت از پوشش دهی موفق!
پوشش دهی فلزات بابایی موفق ترین مرکز انجام روش آبکاری فلزات با اخذ کمترین هزینه آبکاری فلزات می باشد. این مرکز مفتخر است که با به کارگیری دستگاه ها و مواد اولیه مرغوب و کادری مجرب در زمینه کاری خود از سایر رقبا سبقت بگیرد. با اعتماد به پوشش دهی فلزات بابایی، لذت تجربه خیالی راحت از یک آبکاری موفق را به خود هدیه دهید!