لازم به ذکر است که آبکاری های مکانیکی مورد استفاده در زمان های گذشته با استفاده از اسید سیتریک و فرآیندهای طولانی مدت یک تا دو ساعته صورت می گرفت که در نهایت منجر به ایجاد پوششی نه چندان خوب می شد. اما سیستم های پوشش دهی مورد استفاده در دنیای امروز بر پایه اسید معدنی بوده و در زمانی کوتاه در حدود ۲۰ تا ۴۵ دقیقه پوششی قوی و دارای کارایی بیش از ۹۰ درصد ایجاد خواهند نمود.
روش های انجام پوشش دهی مکانیکی
به منظور انجام فرآیند پوشش دهی مکانیکی بشکه های رو باز مخلوط سیمان را که شامل مواد شیمیایی مخصوص، دانه های شیمیایی دارای ابعاد گوناگون، پودرهای فلزی و کاتالیزورها به کار می گیرند. این مواد با هدف انجام اقدامات لازم در بشکه مهیا شده و سپس در سطح مستقر می شوند.
در فرآیند پوشش دهی مکانیکی (ingMechanical Plat) اجزای فلزی از پیش مهیا شده را در بشکه حاوی مواد شیمیایی مذکور قرار می دهند. بشکه به این مواد یک انرژی چرخشی اعمال نموده و موجب می شود که ذرات دارای ابعاد کم فلز به صورت ضربه ای با جوش سرد به هم اتصال پیدا کنند. این کار تا زمانی که پوشش به ضخامت مورد نظر دست پیدا کند، ادامه داده می شود. لازم به ذکر است که در طی فرآیند اکسیدهای فلزی سطح قطعه موجود توسط خنک کننده های شیمیایی جدا می گردد.
جالب است بدانید که روغن ها و گریس ها اعضای اختیاری این فرآیند بوده و می توانند به عنوان بخشی از آن عمل نمایند. پس از به پایان رسیدن این فرآیند قطعات به دست آمده را خشک نموده و سپس بسته بندی می کنند.
تکنولوژی انجام فرآیند پوشش دهی مکانیکی
همان گونه که پیش تر نیز اشاره کردیم، فرآیند پوشش دهی مکانیکی (ingMechanical Plat) به صورت فرآیندی شامل واکنش های شیمیایی و نیروی جنبشی صورت می پذیرد.
کاربرد پوشش دهی مکانیکی
این روش پوشش فلزات را در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می دهند. علت آن هم تناسب قیمت آبکاری فلزات و نیز کیفیت آن ها با استفاده از روش مکانیکی می باشد. شرکت های گوناگون با به کارگیری این نوع پوشش دهی امکان ارائه کاربردها و قطعه های گوناگون را دارند. زیرا پوشش دهی مکانیکی (ingMechanical Plat) را غالبا در آبکاری قطعات دارای شکل های ویژه و پیچیده مورد کاربرد قرار می دهند.
گفتنی است که در صنعت خودروسازی پوشش دهی مکانیکی (ingMechanical Plat) را با هدف ایجاد لایه هایی با ضخامت کمتر از یک میلی متر استفاده می کنند.
مزایا و معایب
در حین استفاده از پوشش دهی مکانیکی (ingMechanical Plat) هیچ نوع ترشح هیدروژنی باقی نخواهد ماند. در طی این فرآیند پوشش یکنواخت به منظور قطعات رشته ای کاهش پیدا کرده و امکان پر کردن لایه های دارای منافذ زیاد فراهم می شود. گفتنی است که این روش یکی از ایده آل ترین روش های موجود به منظور بستن و سخت شدن قطعات ایده آل می باشد.
این روش موجب آماده سازی سطح قطعه به منظور پیشگیری از ورود و نفوذ محلول های آبی خواهد شد. گفتنی است که پوشش دهی مکانیکی (ingMechanical Plat) را می توان به جای گالوانیزه کردن مورد استفاده قرار داد.
از جمله مهم ترین معایب آبکاری مکانیکی می توان به تفاوت در ضخامت پوشش های ایجاد شده در قسمت های مختلف اشاره نمود. این امر ناشی از کاربرد فرآیند پینگ کردن می باشد. همچنین عدم دسترسی به عملیات دانه بندی دانه های شیشه ای می توانند منجر به پوشش های دارای تناقض و یا معدوم در قطعات با شکل های پیچیده، شامل تو رفتگی، سوراخ های ریز، لبه ، گوشه و… گردد.
آبکاری فلزات بابایی، تجربه ای فراموش نشدنی!
پوشش دهی فلزات بابایی یکی از معتبرترین مراکز انجام خدمات آبکاری می باشد که با دارا بودن سابقه درخشان و به کارگیری مواد اولیه مرغوب و پرسنل مجرب موفق شده است در خاطره ها ماندگار شود. اگر خواهان سپردن کارهایتان به کاردانی ماهر در عین پرداخت هزینه آبکاری فلزات به صرفه هستید، پوشش فلزات بابایی را فراموش نکنید!