پوشش فلز

پوشش فلز بر مبنای نیاز ما انجام می شود. به عنوان مثال در بسیاری از قطعات، روی می تواند به عنوان پوشش مورد استفاده قرار گیرد. حال آن که این پوشش به شکل گالوانیزه سرد یا گرم مورد توجه می باشد. بسته به اینکه بخواهید کدام یک از پوشش های مربوط به فلز روی برای شما پدیدار شود، می توانید از روش گالوانیزه سرد یا گرم استفاده کنید.پوشش فلز گاهی برای اتصال بهتر قطعات نظیر پیچ و مهره، قطعات و تجهیزات خودرو مورد اهمیت خواهد بود. در این شرایط از آبکاری فلزات در جهت بهبود اتصال استفاده می شود.

کاربرد پوشش فلزات در صنایع گوناگون

پوشش فلز مصارف مختلفی در صنایع گوناگون دارد. این پوشش در انواع مختلفی تهیه و تولید می شود. از روکش فلز مس به دلیل بار رسانایی بالا برای تولید قطعات الکتریکی استفاده می شود. این پوشش برای هدایت گرما و برق گزینه ای مطلوب تلقی می شود. از روکش فلز نیکل برای تهیه و تولید شیرآلات استفاده می شود. البته این پوشش را می توان در ظروف مختلف منزل به کار برد.

برای اتصال مواردی نظیر فنر، میخ، واشر، پیچ، مهره و بست از پوشش داکرومت استفاده می شود. این پوشش متشکل از فلزهایی است که در وضعیت معدنی و آلی تهیه و تولید شده اند. از این پوشش برای تجهیزات خودرو نیز کمک گرفته می شود.

پوشش فلز برای تزیینات درونی خودرو نیز کاربرد دارد. از فلز قلع و کروم برای تولید قوطی های کنسرو استفاده می شود. برای بسیاری از سازه ها و تجهیزات ساختمانی از پوشش فلزات بهره مند می شوید. در این تجهیزات نقش مقاومتی پوشش های فلزی مورد اهمیت است.

پوشش فلزات
پوشش فلزات-پوشش فلزات بابایی

در حال حاضر برای سازه های فولادی از روکش آلومینیوم استفاده می گردد. کادمیوم ابتدا در پوشش قطعات دایره کارکردی بالایی داشت اما به دلیل سمی بودن کم کم از آبکاری قطعات خارج شد. پلاتین نیز فلزی است که در جهت پوشش جواهرات، ساعت و موارد تزیینی مورد توجه قرار می گیرد. این فلز برق بسیار خاصی نصیب جواهرات می کند.از فلز کروم نیز به دلیل سختی و مقاومت بالا در صنایع گوناگون استفاده می شود. این فلز در لوازم آشپزخانه دارای کارکرد بالایی است. این کارکرد به دلیل مقاومت بسیار قابل توجهی است که توسط فلزم کروم در برابر آب و رطوبت ایجاد می شود. به همین خاطر از پوشش کروم برای سینک ظرفشویی، کانتر آشپزخانه، کابینت، قطعات مربوط به خودرو، قطعاتی که در برابر اصطکاک مجاورتی قرار می گیرند و … کمک گرفته می شود.

برای موارد تزیینی نیز می توان از نیکل، کروم، پلاتین، برنج، مس و … استفاده کرد. گاهی نیز در بسیاری از قطعات آلیاژهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال این آبکاری می تواند در یک سینی در فلزاتی نظیر قلع، نیکل، روی و مس انجام شود. برای این آبکاری هر یک از فلزات با هدفی وارد عرصه تولید می شوند و درصد متفاوتی را نیز به خود نسبت می دهند. البته گاهی نیز برای پوشش فلز از آلیاژهایی با نسبت مساوی استفاده می شود. به عنوان مثال چهار آلیاژ هر کدام با درصد بیست و پنج وارد آبکاری فلز می گردد.

مزایای استفاده از پوشش فلز

پوشش فلز برای اهداف مختلفی دنبال می شود. مهم ترین دلیل برای استفاده از پوشش فلزات مربوط به نقش محافظتی آن هاست. فلز را از هوازدگی، فرسایش، اصطکاک با قطعات دیگر، زنگ زدگی و … نجات می دهد. در واقع در این شرایط مقاومت فلز روکش بالاست و می تواند فلز زیرین را از هوازدگی حفظ کند. گاهی با به کار بردن پوشش فلز درجه سختی بالا می رود. این درجه سختی بالا می تواند از خراشیده شدن فلز بر اثر سایش یا اصطکاک جلوگیری به عمل آورد.

بعضی از روکش های فلزی مقاومت خوبی در برابر گرما دارند. فلز کروم نمونه ای بارز در این زمینه می باشد. بعضی از این روکش ها می توانند فلزات را از اسیدها، مواد قلیایی، گازها و … حفظ کنند. این موضوع برای فلزات و قطعاتی که در مجاورت گرما یا محیط های اسیدی قرار دارند، اهمیت زیادی دارد. این روکش های متنوع گاهی در جهت رنگ آمیزی یا صیقلی شدن مورد اهمیت می باشند. در چنین شرایطی آبکاری های تزیینی پر رنگ می باشند.

مزایا پوشش فلزات
مزایا پوشش فلزات-پوشش فلزات بابایی

معایب پوشش فلز

ممکن است در فرآیند رنگ آمیزی یا روکش فلزات، تغییراتی نظیر وزن اضافه به وجود آید و این موضوع حمل و نقل یا جای گذاری فلز را با مشکل مواجه کند. گاهی نیز این پوشش ها در اتصالات قطعات از جمله قطعاتی مانند پیچ و مهره خلل ایجاد می کنند و می توانند آن ها را از وضعیت نرمال خارج نمایند.

بسیاری از نمونه آبکاری قطعات نیاز به طی کردن مراحل مختلف خواهند داشت. ضمن اینکه بسیاری از این مراحل هزینه بر هستند و زمان زیادی را برای آبکاری احتیاج دارند. در طی آبکاری قطعات ممکن است خواص فیزیکی و شیمیایی قطعه دستکاری شوند و پس از روکش شدن کارایی اولیه را نداشته باشند. این موضوع نیز یکی از موضوعات قابل بحث در پوشش فلز می باشد.

 

معایب پوشش فلز
معایب پوشش فلزات- پوشش فلزات بابایی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *