توجه داشته باشید که این آبکاری می تواند تاثیر مثبتی بر عمر لوازم منزل داشته باشد. از همین رو صنعتگران پروسه آبکاری فلزات را در لوازم منزل نیز مورد اهمیت می دانند. چون در چنین حالتی می توانند عمر وسیله را افزایش و آن را در برابر عوامل گوناگون حفظ نمایند.
تصور کنید اگر یک ماشین لباسشویی از آهن بدون روکش تولید شده باشد، در همان چند روز اول به یک آهن زنگ زده بدون کارایی تبدیل می شود. در این وسیله از روکش های مقاوم در برابر آب، رطوبت و دمای بالا استفاده می گردد.
مواد مناسب در آبکاری لوازم منزل
برای آبکاری لوازم منزل بهتر است در رابطه با فلزات مختلف اطلاع کمی داشته باشید تا بدانید کدام یک از این آبکاری ها برای کدامین قطعات مناسب و درخور می باشند. برای آبکاری لوازم منزل از فلزاتی نظیر نیکل، گالوانیزه، مس، آبکاری پلاستیک و کروم استفاده می شود. این نوع آبکاری ها باید مقاومت بالایی در برابر گرما و خوردگی ارائه نمایند.
آبکاری لوستر
آبکاری لوستر نیز بخشی از آبکاری لوازم منزل است که در منازل پیرو سبک سلطنتی از جایگاه مهم و ویژه ای برخوردار است. این نوع آبکاری بیشتر به منظور جلوه و زیبایی لوستر مورد توجه قرار می گیرد. از این رو رنگ های نقره ای، طلایی و مسی بیشترین دایره کاربردی را در این آبکاری ها دارند.
بیشتر افراد تمایل دارند از آبکاری نقره یا آب طلا برای درخشش لوستر بهره مند گردند. هر چند که در این آبکاری از فلز نیکل، زینک کبالت، زینک نیکل، کادمیوم، کروم و … نیز بسیار بهره مند می شوند. این فلزات درخشش زیادی در کنار نور لوستر از خود نشان می دهند.
آبکاری سینی
سینی نیز یکی دیگر از لوازم منزل است که باید آبکاری شود. آبکاری لوازم منزل در موارد این چنینی با ویژگی های خاصی دنبال می شوند. در واقع در آبکاری سینی هم جلوگیری از زنگ زدگی مد نظر قرار می گیرد و هم زیبایی وسیله حائز اهمیت است.
در این آبکاری می توان از فلزات مختلف بهره مند شد. این فلزات برای زیبایی سینی مورد توجه قرار می گیرند. از این رو می توانند در نوع نقره ای تولید شوند. گاهی نیز از ترکیبی مانند حدود بیست درصد روی، بیست درصد نیکل و ۶۰ درصد مس برای روکش فلز سینی استفاده می شود.
آبکاری ظروف چگونه انجام می شود؟
آبکاری ظروف می تواند در آلیاژهایی با درصدهای گوناگون دنبال شود. فلز قلع یکی از فلزهایی است که به وفور برای تولید ظروف مورد استفاده قرار می گیرد. این ظروف می توانند در نوع مسی نیز تولید شوند. روی و برنج نیز در تولید ظروف نقش دارند.
آبکاری لوازم منزل در ظروف تزیینی
آبکاری ظروف تزیینی می توانند در جنس های مختلفی نظیر نقره، آب طلا، برنج، مس و گاهی نیز نیکل دنبال شوند. نقره در میان ظروف تزیینی کاربرد قابل توجهی دارد. این ظروف با رنگ زیبایی دیده می شوند. ضمن اینکه مقاومت نسبتاً خوبی نیز در زمینه ضربات به همراه دارند.
برنج مخلوطی از مس و روی می باشد که به آب زرد نیز شهرت دارد. برنج نیز در آبکاری لوازم منزل مورد توجه قرار می گیرد.
آبکاری شیرآلات و سینک ظرفشویی
به طور کلی آشپزخانه یک محیط مرطوب است که کلیه لوازم آن نیز در مجاورت آب، رطوبت یا بخار قرار می گیرند. بنابراین تجهیزات به کار رفته در آبکاری لوازم منزل محدوده آشپزخانه باید از مقاومت خوبی در زمینه زنگ زدگی برخوردار باشد. به عنوان مثال شیرآلات یا سینک ظرفشویی، کانتر آشپزخانه، کابینت و … همگی در مجاورت رطوبت قرار دارند.
برای اینکه بتوانید فلزات مناسبی برای آبکاری لوازم منزل به کار ببرید، بر روی هدف خود متمرکز شوید. یعنی ابتدا از خود بپرسید که این آبکاری را برای چه موضوعی پیگیری می کنم. به عنوان مثال آیا می خواهم باآبکاری لوازم منزل یک سطح مقاوم به وجود بیاورم؟ آیا می خواهم نحوه اتصال قطعات را به یکدیگر بهتر کنم؟ سطح صاف و صیقلی چه قدر در پوشش فلزات برای وسیله اهمیت دارد؟
کروم فلز سنگین و سختی است که مقاومت قابل توجهی در برابر عواملی نظیر رطوبت و آب دارد. به همین خاطر در محدوده سینک ظرفشویی، کابینت، آب چکان سینک ظرفشویی و … از این آبکاری کمک گرفته می شود. این فلز درخشندگی قابل توجهی دارد که در طول استفاده کدر نمی شود. از فلز نیکل نیز برای آبکاری شیرآلات استفاده می شود. این فلز پس از مدتی درخشندگی اولیه خود را از دست می دهد.
آبکاری پیچ و مهره
آبکاری پیچ و مهره در روش های مختلفی دنبال می شود. برای آبکاری قطعات پیچ و مهره از گالوانیزه سرد یا گرم کمک گرفته می شود. در گالوانیزه سرد از یک لایه نازک روی برای پوشش دهی پیچ و مهره استفاده می شود. این پوشش بسیار کم ضخامت بوده و تحمل رطوبتی بسیار پایینی دارد. ضمن اینکه قابل خراش می باشد. در گالوانیزه گرم قطعه یک باره در روی ذوب شده فرو می رود. لایه ضخیم بر روی قطعه ایجاد و این موضوع آن را از خوردگی حفظ می نماید. این آبکاری چون در دمای بالا رخ می دهد، مشکلاتی را در اتصال پیچ و مهره به دنبال دارد.
در روش داکرومات، گالوانیزه بین نوع سرد و گرم قرار دارد. لذا به دلیل دمای بالا دچار افت سختی نخواهد شد و یا به دلیل مقاومت پایین خراشیده نمی گردد.